CAR Unirea Simeria

Institutie financiara nebancara

Evolutie si profesionalizare


Pe parcursul celor peste 60 de ani de existenta, CAR Unirea Simeria a functionat sub diverse denumiri, la inceput sub numele de CAR Atelierele CFR, activitatea fiind preponderent adresata lucratorilor din importantul nod de cale ferata Simeria, iar dupa data de 1 decembrie 2004, a avut loc fuziunea CAR REVA cu CAR DEPOU, activitatea a fost externalizata, atunci adoptandu-se si actuala denumire.

Externalizarea activitatii a fost absolut necesara, semnele declinului activitatii din domeniul feroviar isi faceau aparitia inca din acei ani, iar pentru continuitate era imperios necesar atragerea in randul membrilor si a altor categorii profesionale de pe raza orasului Simeria sau din satele invecinate. La acea data, casa nou formata avea 1.205 membri iar inchirierea actualului sediu, care la momentul respectiv era unul dintre cele mai moderne, a contribuit decisiv la dezvoltarea activitatii.

Un ultim moment de referinta in activitatea Casei a fost realizat in data de 01.04.2013, cand a fost absorbita CAR ORAS SIMERIA IFN, infiintata in anul 1975 si care avea in evidenta peste 1.800 de membri, rezultand in urma fuziunii un efectiv de peste 3.600 de membri. 

In toti acesti ani, Casa a beneficiat neconditionat de sprijinul Asociatiei CAR Regiunea Vest atat prin activitati de indrumare, sprijin si control asigurate de catre personal specializat, cu o inalta pregatire profesionala, asigurarea cadrului legislativ necesar desfasurarii activitatii, cat si prin punerea la dispozitie a unui program informatic performant in mod gratuit si accesul la baza de date CICAR (Centrala de incidente CAR) cu ajutorul careia pot fi verificati membrii CAR asupra situatiei imprumuturilor accesate la orice Casa afiliata Asociatiei CAR Regiunea Vest, riscul de creditare fiind redus substantial.


Incepand din aprilie 2013, Consiliul director nou ales in urma fuziunii a intocmit un program amplu care cuprinde solutii pentru dezvoltarea casei prin deschiderea de noi agentii, dar si pentru oferirea de noi servicii membrilor sai, de atragere a noi membri, de crestere a rolului social. Consiliul director a fost receptiv la propunerile si sugestiile care au venit din partea membrilor si a incercat sa puna in practica cele mai bune dintre acestea.


La 31.12.2016, in evidenta Casei figura un numar de 3.660 membri. Acestora le sunt oferite o gama larga de imprumuturi, precum si consiliere asigurata de un personal cu buna pregatire profesionala, absolventi de studii superioare economice, ai unor cursuri de perfectionare organizate de Institutul Bancar Roman si de Corpul Expertilor Contabili si al Contabililor Autorizati din Romania.

Activitatea Casei in prezent se desfasoara la sediul din Simeria si in patru agentii, din care una in loc.Simeria si trei in judetul Timis, respectiv in localitatile Ortisoara, Giarmata si Jebel. Atat sediul central cat si agentiile dispun de spatii moderne, dotate cu sisteme informatice performante si sisteme de supraveghere video.
Activitatea moderna de creditare a nevoilor personale ale populatiei, prin reteaua extrem de ramificata, a impus si o ridicare a standardelor serviciilor oferite membrilor. Sprijinul acordat permanent de catre Asociatia CAR Regiunea Vest a contribuit in masura substantiala la rezultatele financiare bune obtinute de casa noastra, rezultate care reprezinta un motiv de satisfactie atat pentru salariati cat si pentru membrii Casei, care au vazut in CAR Unirea Simeria un partener loial si receptiv la solutionarea problemelor cu care se confrunta.

Consiliul director a acordat atentie dezvoltarii laturii sociale a CAR. Primii pasi au constat in acordarea de ajutoare in caz de deces nerambursabile, in cuantum de pana la 3.500 lei, acesta reprezentand un real sprijin material pentru familiile membrilor, iar ulterior, prin contributia la Fondul de Burse "Dezvoltare prin cunoastere" constituit la Asociatia CAR Regiunea Vest, Casa noastra a beneficiat de o bursa de studii pentru o studenta cu rezultate scolare deosebite, dar cu o situatie materiala precara, aceasta bursa ajutand-o la continuarea si finalizarea studiilor. In anul 2019 casei noastre au fost acordate 3 burse de studii. O premiera in promovarea activitatilor sociale o constituie acordarea de sprijin material nerambursabil incepand cu anul 2016, pentru tinerii casatoriti. Aceasta actiune a avut ca scop atragerea tinerilor in randurile membrilor nostrii. In anul 2016 au beneficiat de acest sprijin un numar de peste 50 de tineri, care au apreciat pozitiv initiativa noastra.

In conditile in care economiile populatiei si ale membrilor CAR reprezinta o importanta sursa financiara, CAR Unirea Simeria a reusit sa isi motiveze membrii in pastrarea acestei calitati, sa nu renunte la fondurile sociale acumulate care au inregistrat anual cresteri sensibile prin acordarea de dobanzi atractive repartizate din excedent, dobanzi net superioare celor acordate pentru depozitele la termen de alte institutii financiare si de credit. Chiar si in anul 2016, cu toate ca a fost un an dificil, casa a primit aprecieri ale membrilor in ce priveste procentul de dobanda acordat la fondurile sociale depuse, protejandu-le astfel impotriva inflatiei.

Pentru perioada urmatoare, Consiliul director al CAR are ca principala preocupare gasirea unor solutii pentru cresterea volumului imprumuturilor, prin diminuarea procentelor de dobanda respectiv prin cresterea atractivitatii lor, precum si diversificarea gamei de imprumuturi practicate. Un alt obiectiv permanent este cresterea numarului de membri CAR prin deschiderea de noi agentii dar si prin actiuni de fidelizare a membrilor existenti. Se are in vedere de asemenea consolidarea permanenta a casei prin cresterea capitalurilor proprii, urmarirea recuperarii imprumuturilor restante, oferirea unor produse de economisire si imprumut prin care sa fim alaturi de membri atat la evenimente fericite cat si la cele mai putin dorite.